Buddhismen — en av verdensreligionene

I dag har vi mange tusen religioner i verden, hvorav fire regnes som verdensreligioner. 75 % av verdens befolkning tilhører religionene kristendommen, islam, hinduisme og buddhisme.

Vi mennesker har en tendens til å bruke ordet religion også i andre sammenhenger. Vi kan for eksempel si at klær og sko er en kvinnes religion. På tull selvfølgelig. Men det har jo et snev av sannhet.

Buddhismen har ingen krav til klær

De som er buddhister har ingen særlige krav til hvordan de skal kle seg eller hva man skal spise. Det er kun munkene og nonnene som har spesielle typer antrekk.

Det betyr at det er opp til hver enkelt hvilken type sko en dame vil kle seg i.

Klær skaper folk, sies det. Men sko gir også en dame identitet. NA-KD har sko til absolutt alle anledninger. Til jobb, til trening, til jentekvelden, til bryllup… Ja, det er ikke den ting en dame ikke kan trenge et eget par eller ti til.

Heldigvis er det enkelt å finne perfekte sko til dame. Nettbutikken NA-KD har nemlig et stort utvalg av sko.

Hva er buddhisme?

Buddhismen kan sees på som en livsfilosofi, basert på læren til den indiske prinsen Siddharta Guatama/Buddha i Nord-India. Han ble født rundt år 563 f.kr. og døde cirka 483 f.Kr. Buddhismen er altså ikke en gudetro.

Buddhismen er faktisk en av de eldste religionene som fortsatt praktiseres i dag og den er ca. 600 år eldre enn kristendommen. I dag er det omlag 500 millioner buddhister i verden, og de fleste finner vi i Sør- og sørøst-Asia, Tibet, Mongolia og Himalaya. Men også i Nord-Amerika og Europa kan du finne buddhister.

Mange av de som praktiserer buddhisme praktiserer også sjamanisme, taoisme, shinotisme, animisme og andre tradisjonelle filosofier.

Buddhas lære (dharma) er den som står sentralt i buddhismen.

Buddhismen er bygget opp av tre juveler:

  • Buddha – buddhismens lærer
  • Dhamma – selve læren
  • Sangha – munke- og nonneordene

Hvem var Buddha?

Buddha og Siddharta Gautama er en og samme person. Han var prins i Lumbini, som befinner seg i nåtidens Nepal. Han levde i rikdom og kunne få akkurat det han ønsket seg.

Som 29-åring bestemte han seg for å avslutte livet i rikdom og sløvhet. Dette skjedde etter han for første gang fikk se en syk mann, en gammel mann, en munk og en død mann. Det største inntrykket var det munken som ga, og han bestemte seg for å droppe det tradisjonelle livet med kone og barn og heller bli munk.

Da han var 35 år opplevde Siddharta en oppvåking. På det tidspunktet husket han alle sine tidligere liv. I tillegg forstod han at det var en sammenheng mellom ulike liv og innså de fire edle sannhetene.

Det var denne opplevelsen som gjorde ham til en buddha. Buddha betyr «Den oppvåknede» og er en ærestittel fremfor et navn.

Etter denne hendelsen startet Buddha opp som lærer. Han underviste folk om prosessen som fører til slutten på lidelsen og nirvana. Underveis fikk han følgesvenner i form av munker og nonner. 80 år gammel gikk han selv inn i nirvana.

Add a Comment

mts_point_pro