Buddhismen er for de fleste av oss assosiert med meditasjon, balanse og sinnsro. Store statuer av Buddha som i liggende eller sittende positur, gjerne i forgylt gull, er selve symbolet på denne religionen og filosofien. På den ene siden kan vi si at buddhismen maner til en viss simplisme og ro, men på den annen side ser vi jo en livsnytelse og en overdådighet i form av gull og dekorasjoner. Derfor er det betimelig å spørre; hva sier egentlig buddhismen om personlig finans og økonomi? Er det asketismen som gjelder for å oppnå Nirvana eller er det snarere en balansert økonomi som råder?
En balansert økonomi
Ifølge [Matthew Mitchell:https://www.asianstudies.org/wp-content/uploads/borrowing-from-the-buddha-buddhist-temples-as-financial-centers-in-premodern-east-asia.pdf D] så anbefalte Buddha sine følgere å dele pengebruken sin i fire: “‘Èn del burde nytes, to deler burde investeres og den fjerde delen burde settes til side som buffer mot fremtidige vanskeligheter”. Det kan med andre ord tyde på at buddhismen ikke er så antikapitalistisk og alternativ når det kommer til økonomi, som en del livstilsguruer kanskje skal ha det til. Men Buddha inviterer sine tilhengere til å utvise måtehold. Man skal kunne nyte livet og dens goder, men uten at det går på bekostning av framtidige muligheter.
En Buddha-buffer for fremtiden
Men hva ville Buddha sagt om det å låne penger? Kanskje tenker du selv på å ta opp et forbrukslån og lurer på hvordan dette passer inn i buddhistisk filosofi og tankemåte. Her er igjen måtehold og balanse viktig. Et forbrukslån eller andre lånte penger kan være en effektiv måte å få raske penger på i en tvungen situasjon og dermed oppnå den balansen man trenger i budsjettet akkurat der og da. Det er med andre ord ikke nødvendigvis noe motsetningsforhold her. Men enda bedre er det selvsagt å sette av penger når man har mulighet til det, slik at man har denne fjerdedelen til uforutsette situasjoner eller utfordringer, slik Buddha snakker om. Vi kan tenke på det som en Buddha-buffer, rett og slett. Kanskje er det lettere å spare på bufferkonto når du gir sparekontoen det navnet?
Invester i deg selv
En viktig del av Buddhas budskap med den firedelte økonomien, er at halvparten skal investeres i egen næring. Altså skal pengene ikke bare investeres i noe du tror du kan ha nytte av her og nå eller har veldig lyst på, men i noe som kan gi avkastning på sikt. Tradisjonelt har dette kanskje vært råvarer eller redskaper som kunne brukes i det yrke du hadde. Med dagens finansielle markeder, kan pengene like gjerne investeres i fond eller aksjer, så lenge du føler deg ganske sikker på at de vil godgjøre seg og gi deg avkastning du kan dra nytte av i fremtiden. Et alternativ er å investere i utdanning eller andre ferdigheter. Da investerer du i deg selv, som på sikt vil gjøre deg økonomisk uavhengig og fri til å bestemme over eget liv. Dessuten slipper du bekymringer rundt penger, noe som er positivt for kropp og sinn.